Vantilatör Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Hangi Vantilatör Tipi Sizin İçin Uygun?

Kış mevsiminde soğuklar nedeniyle yazın gelmesini dört gözle bekliyor olabilirsiniz ve “Yaz gelse de rahatlasak!” diye de sık sık düşünebilirsiniz. Fakat yaz geldiğinde sıcakların bunaltıcı etkisi, özlemle beklediğiniz bu mevsime gölge düşürebilir. Peki, ne yapabilirsiniz? Çare; yazların kurtarıcıları klimalar ve vantilatörler.  Eğer yazları serinlemek için tercihinizi klimadan değil, vantilatörden yana kullanmak isterseniz hiç merak etmeyin! Vantilatör alırken dikkat edilmesi gerekenler bu yazımızda! Haydi, başlayalım.

Doğru Ürünü Seçebilmek İçin Öncelikle VantilatörTipine Karar Vermelisiniz

İhtiyaçlarınız ve vantilatörü konumlandırmak istediğiniz alan, vantilatör tipi seçiminde size yardımcı olan en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle öncelikle vantilatörü hangi alanda kullanacağınıza karar vermeli, yani önceliğinizi belirlemelisiniz.

Tavan Vantilatörleri: Tavana monte edilen ve alan kaplamaması sebebiyle oldukça kullanışlı olan tavan vantilatörleri, kanatları sayesinde alanda serinlik oluşturabiliyor. Havayı eşit olarak ortama yayabilen bu vantilatör çeşidinin kullanılabilmesi için tavan uzunluğunun minimum 2 metre, hava akımının ideal bir şekilde yapılabilmesi için ise tavan vantilatörlerinin kanat uzunluklarının maksimum 1.5 metre olması gerekiyor.

Ayaklı Vantilatörler: Ayakları sayesinde ihtiyaç olan alanlara taşınabilen ayaklı vantilatörler, evin farklı alanlarında kullanılabiliyor. Boyut olarak farklı seçenekler sunan ayaklı vantilatörlerin boyu da alana göre ayarlanabiliyor.

 

Buharlı Vantilatörler: Serin bir alan sunmalarının yanında alana nem de sağlayan buharlı vantilatörler genellikle ayaklıdır. Nem haznesine temiz su doldurulduğu zaman bu su sayesinde alanı nemlendiren buharlı vantilatörler, “sulu vantilatör” olarak da biliniyor.

Duvara Monte Vantilatörler: Duvara monte edildikleri için konumlandırıldıkları odada alan kaplayan bu vantilatör çeşidi özellikle küçük yaşam alanları olanlar tarafından tercih ediliyor. Duvara monte vantilatörler, “pencere tipi vantilatörler” olarak da biliniyor. Bu tip vantilatörler, pencerenin olduğu alana monte edilerek temiz havanın evin içerisine daha hızlı girmesi sağlanıyor.

Masa Üstü Vantilatörler: Ofis, çalışma odası gibi alanlarda kullanılmaya uygun olan masa üstü vantilatörler, diğer vantilatör çeşitlerine göre daha küçük oldukları için “mini vantilatör” olarak da biliniyor. Masa üstü vantilatör seçerken alana uygun ebatta bir tercih yapmanız gerekiyor.

Yer Tipi Vantilatörler: Zemine konumlandırılan bir vantilatör tipi olan yer vantilatörlerinin boyutları, hız ayarları ve Watt güçleri farklı olabiliyor. Yani ihtiyacınız olan serinliği yer tipi vantilatörler de sağlayabiliyor. Yer tipi vantilatörlerin dezavantajı ise boylarının ayarlanamaması.

Kule Tipi Vantilatörler: Görsel olarak salon tipi klimaları andıran kule tipi vantilatörlerin konumlandırılmaları için özel bir alana ihtiyaç duyuluyor. Farklı hız ayarlarının yanı sıra kumanda ile kontrol imkânı da sağlayan kule tipi vantilatörler, pratik bir kullanım sunuyor.

Sanayi Tipi Vantilatörler: Güç bakımından daha üstün olan sanayi tipi vantilatörler, büyük iş yerlerinin yanı sıra açık alanlarda da kullanılabiliyor. Yüksek Watt gücüne sahip bu vantilatörler, ev tipi vantilatörlere göre daha fazla enerji harcayabiliyor. Ayrıca yer tipi vantilatörlerin bazılarının sanayi tipi olabileceğini de belirtmeden geçmeyelim.

Dikkat Etmeniz Gereken Kriterler: Kademe Sayısı, Salınım, Uzaktan Kumanda ve Ağırlık

Hava sıcaklığı her gün aynı değil. Bu nedenle evinizdeki serinlik ihtiyacının seviyesi de farklılık gösterebilir. Vantilatörlerin kademe sayısı işte bu nedenle çok önemli. Farklı kademeler, vantilatör pervanelerinin dönme hızını etkiliyor ve bu sayede sunulan hava akımının hızı değişebiliyor. Diğer bir deyişle kademe sayısı ne kadar fazla olursa pervane dönüş hızı seçimi de o kadar çeşitli olabiliyor.

Vantilatör seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer unsur ise ürünün salınımı olup olmadığı. Salınım özelliğine sahip vantilatörler, sağa-sola dönüş sağlayarak alanın farklı bölümlerine hava akımını direkt olarak sunabiliyor.

Kullanım olarak oldukça pratik cihazlar olan vantilatörlerin uzaktan kumandalı modelleri bu pratikliği daha da artırabiliyor. Kumanda sayesinde ayağa kalkmadan vantilatörünüzü açıp kapatabiliyor ya da hız kademelerini ayarlayarak ihtiyacınızı karşılayacak seçimler yapabiliyorsunuz.

Eğer satın alacağınız vantilatör, tavan tipi ya da duvar tipi gibi bir yere monte edilerek kullanılmayacak modellerden biri ise ağırlığına da dikkat etmelisiniz. Hafif vantilatörler seçerek ürününüzü farklı odalara da taşıyıp kullanabilirsiniz.

 Watt Gücü İstediğiniz Verimi Alabilmeniz İçin Önemli

Vantilatör alacaksanız aklınıza “Alacağım ürün, istediğim sıcaklığı sunabilecek mi?” sorusunun gelmesi gayet normal. Bu sorunun cevabını ise seçeceğiniz vantilatörün Watt gücü veriyor. Vantilatörlerin Watt gücü, 30 ila 180 Watt arasında değişiklik gösterebiliyor. Vantilatörlerin belirtilen Watt gücü ne kadar yüksek olursa aldığınız verim de o kadar yüksek olabiliyor. Bu arada vantilatörlerin fan gücünün 1 saat çalıştıklarında tükettikleri enerjiyi belirttiklerini de söyleyelim. Yani düşük Watt değerine sahip ürünlerin daha az enerji harcadıklarını söyleyebiliriz. Bu arada üst enerji sınıfı vantilatörleri tercih ederek enerji tüketimini azaltabilir hem tasarruf edebilir hem de doğayı koruyabilirsiniz.

Vantilatörün Fiyatı Çok Önemli

Genelde pek çok insanın dikkat ettiği şeylerin başında gelen şey vantilatörün fiyatıdır. Herkesin bütçesine uygun olan bir vantilatör seçmesi daha doğru olacaktır. Buna ek olarak aldığınız vantilatörün şiddet ayarına mutlaka dikkat edin. Bazı vantilatörlerde şiddet ayarı kademeli olarak artarken, bazı vantilatörlerde ise bu sistem musluğa benzer şekilde tasarlanmıştır. Düğmenin çevrilmesiyle birlikte vantilatörün şiddeti de buna orantılı olarak artar ya da azalır.

Servisi Olup Olmadığına Dikkat Edin

Seçtiğiniz vantilatörün markası ne olursa olsun servisi olup olmadığını kontrol edin. Yeterli hizmeti sağlayamayan servisler, size ne kadar garanti süresi verirlerse versinler kaliteli bir hizmet anlayışı sunamazlar. Tabii yalnızca servise değil, vantilatörün garanti süresi de oldukça önemli. Alacağınız vantilatörün en az 2 sene garantisi olup olmadığına özen gösterin.

Enerji Tasarruflu Vantilatör

Vantilatör seçiminde en önemli noktalardan bir tanesi de enerji tasarrufudur. A sınıfı bir vantilatör almanız, elektrik faturanızda da ciddi oynamalar yapacaktır. Ayrıca vantilatör eğer kendini otomatik olarak açıp kapatabiliyorsa, bu da kullanıcıya enerji tasarrufu sağlar.

Özetlemek gerekirse;
-Motor gücünün 60-100 watt arası olması.
-Pervanelerinin tercihen plastik yerine sac olması. Yalpalama yapmaması.
-Genel aksam kalitesi. Özellikle sağa-sola dönen mekanizma çabuk gidiyor.
-Elektronik hız kontrollü olanlar bozulmaya daha da meyillidir. Özellikle kışın rutubetli bir yerde saklıyorsanız cihazın ömrü iyice kısalır. Mümkünse mekanik olması daha mantıklı.
-Mutlaka zamanlayıcı özelliğinin olması. Özellikle gece çok işe yarıyor, uykuya dalarken serinliyorsunuz, siz uykuya dalınca otomatik olarak kapanıyor. Hep kullandığım bir yöntem

Doğru vantilatörü seçmek için bu kriterlere dikkat etmeniz yeterli!

Vantilatör tavsiyelerimizi görmek için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir